Komfortszellőztetés

Miért van szükség komfort szellőztetésre?

Mivel a mai, korszerű épületeket az alacsony üzemeltetési költségek és energiamegtakarítások figyelembevételével tervezik és építik meg, így azok az egyre vastagabb szigeteléseknek és a korszerű nyílászáróknak köszönhetően úgynevezett légtömörek lesznek. Ezáltal gyakorlatilag alig jön létre levegőcsere az épületben.
Ez hatással van arra milyen a komfortérzetünk az otthonunkban, és kompromisszumokat is okoz az épületszerkezeteknél.

A megoldás a komfortszellőztető rendszer, amely egészséges és kellemes helyiségklímát biztosít.

A rossz levegőminőség azon túl, hogy rontja a komfortérzetünket, a bent tartózkodók számára a pára, penész valamint a megnövekedett szén-dioxid tartalom egészségügyi kockázatot jelent.

Mindenre kiterjedő, intelligens megoldások alkalmazása

Meglévő épületekben és új építés esetén is ideális megoldást jelenthet már egy központi, automatikusan szabályozott szellőzési rendszer, hogy a pillanatnyi szellőzési igényekhez automatikusan alkalmazkodjon, ezért módfelett energiatakarékos és gazdaságos.

Új épület létesítése, felújítás esetén ez a műszaki megoldás nem csak jóval magasabb műszaki tartalmat biztosít, de akár költséghatékonyabb is lehet, mint a manapság oly népszerű, de komfort szellőzést nem biztosító, időszakos működésű kisventilátoros elszívás.

Mi is az a hővisszanyerő?

Képzeljünk el egy szituációt:

Kint hideg van, mondjuk 0 fok. Bent a lakásban kellemes 23 fok, amit a hőszivattyú vagy a kazán állított elő.
Szeretnénk friss levegőt bejuttatni a lakásba.
Ha klasszikus módon kinyitjuk az ablakot akkor ugyan a friss levegő bejön, de az addig megtermelt hőenergia, azaz jelen esetben a meleg levegő távozik.
Túl azon, hogy nem igazán komfortos a 0 fokos levegő, de rengeteg energiát pazarolunk el, hiszen a friss hideg levegőt újra fel kell fűteni.
Erre nyújt energiatakarékos és hatékony megoldást a hővisszanyerős szellőztetés.

De hogyan is működik?

Anélkül, hogy műszaki részletekkel untatnánk, a lényege röviden annyi, hogy két ventilátor dolgozik a gépben, az egyik az elszívást végzi a beltérből, a másik pedig a levegő bejuttatását végzi a beltérbe.
A kettő között van a hővisszanyerő hőcserélő.
Ennek a feladata az, hogy a lakótérből elszívott pl. 23 fokos elhasznált levegő hőenergiáját, hőtartalmát átadja a kintről beszívott 0 fokos levegőnek.
A ma forgalomban lévő hővisszanyerős szellőztetők hővisszanyerési hatásfoka általában 70% – 90% között van.
Ez azt jelenti a fenti példa figyelembevételével, hogy a 23 fokos léghőmérséklet 70% – 90% -át át tudja adni a beszívott friss levegő részére.
Ha ezt a példát konkretizáljuk, akkor vegyük a hővisszanyerési hatásfokot 80% -ra és már látszik is a rendszer előnye.
A kintről beszívott 0 fokos friss levegő a hőcserélő után nagyjából 18,4 fokos lesz, így a fűtési rendszerünknek a 4,6 fokos léghőmérséklet különbséget kell visszafűtenie nagy energiamegtakarítást eredményezve Önnek.
De ez csupán az egyik előnye a rendszernek.
Léteznek már olyan hővisszanyerő hőcserélők is, amelyek nem csupán a hőt képesek kinyerni és visszaforgatni, hanem a páratartalom egy részét is, ami szintén nagyon meghatározó a komfortérzetünk szempontjából.

© Copyright - HVAC Group 2020